Nidra Alegria 

Nidra Alegria! In twee verschillende talen betekent dit vreugdevolle slaap. Het zijn twee woorden die voor mij los van elkaar al veel betekenen en samen zijn ze een krachtig duo.

Nidra Alegria biedt Yoga Nidra voor kinderen, jongeren en volwassenen die veel stress, onrust of angsten ervaren en graag meer rust in hun hoofd willen voelen. Wat is Yoga Nidra? 

Yoga Nidra
Yoga Nidra betekent letterlijk 'yogische slaap' in het Sanskriet. Het is een vorm van yoga waarbij je comfortabel op een dikke mat mag liggen en je in een diepe staat van ontspanning wordt gebracht waardoor heling kan plaatsvinden. 
 

Tijdens Yoga Nidra gaat je brein van bèta hersengolven (een wakkere staat met veel hersenactiviteit) naar alfa hersengolven, een meer ontspannen toestand. Bij de alfa staat komt het stemmingsregulerende hormoon serotonine vrij en dit werkt kalmerend. Van alpha, ga je via een theta hersengolf staat, (de droomstaat, met 4 tot 8 gedachten per seconde) naar een delta hersengolf staat, waar je gedachten slechts 1 tot 4 gedachten per seconde zijn. In deze staat wordt het stresshormoon cortisol uit je systeem verwijderd. Tot slot kun je naar een diepe delta staat zakken, waar je hersenen gedachteloos zijn.

Tijdens Yoga Nidra leer je alert te blijven, zelfs als je lichaam slaapt. Je kan tijdens Yoga Nidra soms volledig in slaap vallen, maar langzamerhand zul je merken dat je met oefenen alert blijft. 


Tijdens een sessie word je bewust van het moment, je ademhaling en je lichaam en zullen we een ´reis´ maken langs je lichaamsdelen. Het is een wetenschappelijk bewezen effectieve manier voor het verminderen van negatieve emoties, gevoelens en gedachten. Na een Yoga Nidra sessie zul je je lichter voelen. Ook werkt het ondersteunend bij herstel van burn-out, overspannenheid of een depressie.

Alegria

Alegria betekent in het Spaans ´vreugde´. Daarnaast was het een bijzondere show met een prachtig nummer van Cirque du Soleil waar verschillende karakters en acts laten zien hoe vreugde een machtsstrijd kan beïnvloeden.  1 
Ik vond het zo bijzonder hoe mensen hun lichamen en stemmen als instrument konden gebruiken om zo'n krachtige boodschap over te brengen. 


Vaak als wij als mens ons niet goed voelen, ontstaat er een innerlijke strijd en gaan wij erg in ons hoofd zitten. Yoga Nidra zorgt ervoor dat we uit ons hoofd gaan, in ons lijf 'thuiskomen' en tot een diepe ontspanning komen. Zo mooi dat je een stem kan inzetten hiervoor. Door onszelf deze ontspanning te gunnen, geven wij onze hersenen weer de kans om 'geluksstofjes' als dopamine en endorfine aan te maken in plaats van de stofjes waar we stress van krijgen zoals adrenaline en cortisol.

Nidra Alegria! Een diepe staat van ontspanning waardoor we weer met meer gemak geluksstofjes kunnen aanmaken en ons weer gelukkiger gaan voelen!Alegría (show) - Wikipedia 


Nidra Alegria
Sophialaan 5-s
3708 HA Zeist

Eigenaar: Rianne Bransen
E-mail: [email protected]
KVK: 73364886